Има други избори, които правим всеки ден

15/04/2021
-
Research
По случай 51-ия „Ден на Земята“, искаме да ти припомним 7 малки избора от нашето ежедневие, които ще се отразят позитивно както на нашия живот, така и на природата.
 

Едно време хората са казали – „Капка по капка – вир става“ и ние смеем да твърдим, че са били прави. Точно малките избори, които правим всеки ден, водят до трайна промяна. Тук няма да говорим за новогодишни обети или предизборни обещания, а за малките навици, които зависят от всеки един от нас.

Повечето от тях вече сме ги чували безброй пъти, но често забравяме да ги спазваме. И какъв по-добър повод от Деня на Земята – празник, зад който всички можем да се обединим, за да си ги припомним.

Ето и 7-те полезни и много „еко“ неща от нашето ежедневие, които можем да започнем да спазваме от днес:

   1. Ако не го ползваш, изключи го.

Ще ни отнеме само две секунди да изключим неизползваните зарядни устройства и уреди от контакта, но благодарение на това ще намалим изразходваната от нас енергия.

 

Saving enegy

   2. Екологичната алтернатива

Друг начин да намалим въглеродния си отпечатък е да използваме една от многото екологични алтернативи. Добър пример за това е замяната на обикновените крушки с флуоресцентни, които използват до 75% по-малко енергия.

   3. Не го оставяй за през нощта

Освен че като оставим телефона, таблета или лаптопа да се зареждат за по-дълго време, изразходваме повече енергия, разваляме и техните батерии.

   4. „Капка по капка – вир става“

Знаем и други поговорки, но в случая искаме да използваме тази буквално. Рядко в ежедневието си се замисляме как да спестим вода, приемаме я като даденост. Но всъщност тя е ценен и оскъден за планетата ресурс.

Има лесни начини, с които да намалим нейното потребление. Освен да спираме водата, докато си мием зъбите, можем да използваме недоизпитата вода за поливане на растенията вкъщи.

   5. Раздвижи се

И без това водим застоял начин на живот. За какво ни е да ходим до парка с кола, ако можем да стигнем пеша.

   6. Стига с тази пластмаса

По-голямата част от нея е за еднократна употреба, озовава се на сметища или замърсява околната среда, без да се рециклира или използва повторно.

На никого от нас не му става приятно, когато се сблъска с пластмасово шише в морето. Ето защо можем да изберем да използваме бутилка за вода или торба за пазар за многократна употреба. Така освен да предпазваме природата, няма да заплащаме излишно всеки път, когато отидем до магазина.

reusable shopping bag

   7. Растенията не са само за уют

Те могат да премахват токсините от въздуха, да повишават влажността и да подобрят здравето ни.

Тези малки промени няма да ни натоварят или да променят драстично нашето ежедневие. Напротив, някои от тях ще ни помогнат да спестим, ще ни разнообразят или ще се погрижат за физическото ни здраве.

Нека заедно направим първите стъпки за едно по-зелено бъдеще.